Cop Spotter in Brabants Dagblad en De Gelderlander

12/16/2011

Kleine verkeersovertredingen kunnen voortaan worden voorkomen met de app Cop Spotter, die niet alleen flitspalen en laser guns spot, zelfs bonnenschrijvende politieagenten signaleert.

Steeds minder in onze directe omgeving blijft ongezien. Niet enkel bewakingscamera’s leggen van alles vast, in toenemende mate gebeurt dat ook via mobiele telefoons. Van pinautomaten in de buurt tot en met BN’ers op straat: voor veel onderwerpen bestaat tegenwoordig wel een speciale mobiele applicatie. Aan de lijst met ‘apps’ kan sinds kort ook Cop Spotter worden toegevoegd, een opvallende app die gebruikers van een iPhone waarschuwt voor flitspalen, laserguns, parkeercontroles, fietscontroles en verkeersongelukken. De opmerkelijkste toepassing van de app is echter de mogelijkheid om bonnenschrijvende politieagenten op straat te spotten.

Bedenker van Cop Spotter is Reinier Wieringa (36), oprichter van het internetbedrijf Astral Vision. Hij kreeg het idee voor de app tijdens een avondje stappen. “Ik liep met een groep vrienden door rood licht en kreeg daar een boete voor van een agent. En dat terwijl er absoluut geen verkeer in de buurt was”, zegt hij. “Toen dacht ik: is dit wel eerlijk wat hier gebeurt? Gaat het wel om mijn veiligheid?”

Om bonnenschrijvende agenten voortaan slimmer af te kunnen zijn en ook andere verkeersboetes te kunnen ontlopen, ontwikkelde Wieringa de app Cop Spotter. “Niet alleen kan er nu gewaarschuwd worden voor blauw op straat, ook flitsapparaten zijn te melden. Automobilisten zullen daardoor niet meer keihard op de rem gaan staan als ze geflitst dreigen te worden”, aldus de internetondernemer.

Volgens Wieringa zal het gebruik van Cop Spotter het verkeer op straat niet onveiliger maken, maar juist veiliger. De app is ook gewoon te gebruiken met de smartphone in de broekzak. Nadert een gebruiker een verkeerscontrole dan gaat de mobiel trillen. Een hoogtonig sonargeluid wordt steeds luider naarmate een gebruiker dichter in de buurt van de controle komt. Wieringa: “Voor flitsmeldingen kun je ook een app als Flitsnav gebruiken. Cop Spotter biedt echter een grotere basisset van flitsers en alarmeringen. Zo leest de app verschillende internetfeeds met meldingen uit. Daarnaast zijn er ook de door gebruikers gemelde spots.”

Een kaartje toont waar die spots overal zijn. In totaal zijn er tien verschillende typen spots, waaronder parkeercontroles, flitscamera’s en laserguns. Alle spots worden bovendien verzameld op Twitter en zijn daardoor voor iedereen openbaar. De vraag is echter of de app wel gaat werken als het aantal gemelde spots sterk gaat toenemen.

Het gevolg zou een constante stroom van sonargeluiden kunnen zijn. Wieringa: “Dat is waar. Maar je kunt de app zo instellen dat je alleen spots ziet waar je geïnteresseerd in bent. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld de flitspalen en roodlichtcamera’s aanzetten en de rest uit. Als je gewoon op straat loopt, hoef je niet te weten waar laserguns zijn opgesteld.”

Spots op de app blijven twee uur lang actief. Dat is best lang, geeft Wieringa toe. “Agenten zijn meestal niet twee uur op dezelfde plek. Maar het kan ook een agent betreffen die – heel kinderachtig gezegd – achter een bosje zit te loeren op fietsers die door rood licht rijden. Die zijn er ook. Als je dat echter als fietser weet, denk je wel twee keer na voordat je door rood rijdt.”

Volgens Wieringa moeten bepaalde features van de applicatie zich nog wel waarmaken. Hoe gaat de app bijvoorbeeld om met valse meldingen, bedoeld om de app te saboteren? In de praktijk kwam het nog niet voor dat Cop Spotter werd misbruikt. “Gebruikers hebben bovendien de mogelijkheid valse spots te ‘ontspotten’. Wordt een spot meer dan tien keer ontspot, dan verdwijnt deze van de kaart.”

Cop Spotter werd al circa vierduizend keer gedownload in de App Store. De app is gratis. Op korte termijn zal het programmaatje ook beschikbaar komen voor Androidtelefoons, laat Wieringa weten.

De mening van gebruikers

Eli van der Horn (36) gebruikt de app Copspotter vooral om boetes voor verkeersovertre- dingen te kunnen ontlopen. „Door de app weet ik waar de blauwe helden op straat zijn”, zegt hij. „De app gebruik ik niet elke dag. Ik sla ook wel eens dagen over. Als je het huis niet uitgaat, dan hoef je ook niet te weten waar de bonnenschrijvers staan.”

Ook Jeroen Strating (26) vindt de app wel handig, vooral tijdens lange autoritten. „Ik vind het concept leuk”, zegt hij. „Het is een soort TomTom voor flitspalen, gevuld door gebrui- kers. Een mooie toevoeging zou nog een routeplanner zijn. Dan kan ik van tevoren zien of er controles op mijn route zijn. En dat dan niet op de kaart maar in een lijstje.”

Via BN DeStem.

One thought on “Cop Spotter in Brabants Dagblad en De Gelderlander