Beveiliging apps ver onder de maat

01/12/2012

Veel ellende door phishing, onwetendheid en onbedoelde toegang tot gegevens

GRONINGEN – Stel, je installeert een app op je mobiel met een leuke hippe game, maar dat spelletje blijkt ‘onderwater’ je bankgegevens te ontfutselen en je rekening te plunderen. Of, van de andere kant, je maakt als bedrijf een app die per ongeluk toegang geeft tot persoonsgegevens die privé zijn… Dat gebeurt niet? Dat gebeurt veel vaker dan gedacht! In één week downloaden Nederlanders 13 miljoen apps, maar er zijn nauwelijks organisaties die zich met de beveiliging van al die toepassingen bemoeien. Dom, stellen IT-beveiligers die beweren dat er met relatief eenvoudige oplossingen veel leed kan en moet worden voorkomen.

Bijtijds rekening houden met het veiligheidsaspect – in de ontwikkelfase van de app in plaats van achteraf – kan al voldoende zijn. “Vaak zijn organisaties vooral gefocust op de functionaliteiten van een toepassing,” stelt ICT-beveiligingsspecialist Matthijs de Vries. “Met apps moet vaak veel haast gemaakt worden. Dus als laatste op de agenda: security. Maar als je de juiste kennis op het gebied van veiligheid in huis hebt als je begint aan de bouw, scheelt dat enorm en kan het net zo snel maar met de wereld aan risico’s minder.“

Een tweede onafhankelijke partij naar je toepassing laten kijken is in heel veel andere it-ontwikkeltrajecten wél standaardprocedure, bevestigt mobile apps expert Reinier Wieringa. “Dat zou ook voor de ontwikkeling van apps het geval moeten zijn.” Het risico wordt volgens de specialisten bovendien groter nu ook een groeiend aantal tablets zijn weg vindt naar consumenten. ”Met hun complexere applicaties wordt het veiligheidsaspect nog veel belangrijker.”

Reinier Wieringa en Matthijs de Vries startten begin 2012 het speciaal op de mobiele veiligheid georiënteerd it-adviesbedrijf SecureApps. De Vries: “Ik verwacht nog wel een aantal rampen zoals laatst met LinkedIn of meer recentelijk met WhatsApp voor bedrijven écht aan de slag gaan om veiligheid te integreren en meer beveiligers zich specialiseren in juist de veiligheid van apps. Maar dat is voor onze business niet per se ongunstig, natuurlijk.”

Via secureapps.nl.

Author: admin
Category: news

Comments are closed.